С благодарности към в.Стандарт! - 9...


С благодарности към в.Стандарт! - 9 октомври 2016г.

Най-добрата сръбска скара е в Драгалевци

Не ви трябва да биете път до Сърбия, за да похапнетеплескавица и ущипци.

В Драгалевци, само на 20 минути път с кола от центъра на София, може да намерите автентичния
вкус на най-добрата сръбска скара, приготвена по рецепти от нейната родина
- Лесковац. В уютния ресторант „Котилото“ вече е запалена камината, скарата на дървени въглища дими, а мръвките са „нахранени“ с билки и подправки. Самият собственик Йонко Георгиев посреща гостите още на вратата, за да им каже наздраве за добре дошли с прекрасна дюлева ракия. „Ресторантът за мен не е бизнес, а място, където да посрещна моите гости. Всички, които идват тук, стават мои приятели и искам да се чувстват добре, да са доволни. Затова вечер съм постоянно в салона, сред хората, със сервитьорите, в кухнята. Готови сме да направим всичко, каквото поискат гостите“, казва Йонко. Другият съсобственик на ресторанта пък е главният "виновник" за вкусотиите, сервирани на масата. Далибор Маринкович – Даци, е главен готвач. Той е носител е на златен медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац, където мерят сили най-добрите майстори на скарата на Балканите. През 2009 г. Даци пленил журито с “каручка”,
приготвена от 5 вида меса със зеленчуци. От няколко години Далибор "твори" за ценителите на изтънчени мезета в България. „Сърбите се славим с това, че даваме големи порции. Защото първо се хранят очите, после се храни душата. Ястията ни са големи, красиво подредени, украсени, за да може нашите клиенти да си тръгнат доволни и нахранени”, казва Даци. Специалитетите, приготвени от сръчните му ръце, са само от подбрани продукти.

После мръвките се овкусяват с подправки и се хвърлят на скарата върху дървените
въглища, за да се превърнат в крехки пържолки, плескавици и ущипци с неземен вкус. Телешкото бонфиле направо се топи в устата. Славата на уникалното руловано прасенце пък вече се е разнесла из цяла София. Пилешкият Караджорджевич шницел пък се прави по тайна сръбска рецепта, пазена в сейф в сръбския кулинарен Парламент! Към традиционните
рецепти майстор Даци добавя и щипка фантазия - като салата от червено цвекло или сос от коприва върху плескавиците, пресни планински билки, брани лично от Йонко, към свинското бонфиле, топка цедено мляко към дяволски вкусния и лют миш-маш.

В "Котилото" са царе не само на печените мръвки, но и на всякакви салати и разядки. Лютеницата, туршиите, лютите чушки, приготвени в марината от оцет и чесън, както и киселото зеле са домашни, приготвени на място. Салатите, за които в менюто пише, че са парадният вход към душата, са само от първокласни зеленчуци.

За да поддържат сръбския дух и традицията жива, всяка година в „Котилото“ организират мини
Гуча парти, по името на селото, където се прави най-големият фестивал на духовата музика на планетата! И това не е шега работа!

Тази година за гостите на "Котилото" пристигна нов духов оркестър - на „Исидор Зечирович“ от град Бойник, близо до Левковац. Музикантите надуха тръбите и не оставиха нито едно
сърце равнодушно - и в Драгалевци, и околностите. Под ритмите на тъпана балканският дух се събужда, кръвта закипява, а ръцете и краката сами заиграват.

Да, "Котилото" е за хора, които обичат живота и искат да му се наслаждават. Да се радват на хубавата храна и класните напитки. Да са сред приятели. И да се обичат!